Hoe zijn onze halsbanden gemaakt?

Alle Mexicaanse halsbanden en riemen worden met de hand gemaakt in Mexico. De stoffen worden geweven, het leer in de vorm gestanst en daarna in elkaar gezet. Benieuwd hoe dit gehele proces gaat? Lees hieronder verder.

De productie begint bij het weven van de stoffen. Dit wordt gedaan in Chiapas, dit is een deelstaat in Mexico. De manier van weven is een traditionele manier dat al eeuwen oud is. Deze traditie is ontstaan binnen het Maja volk. De kleuren worden zorgvuldig samen gesteld en geweven, waardoor de mooiste patronen ontstaan. De vrouwen drukken het begin van het weefsel tussen haar riem in de taille, hierdoor wordt het weven gemakkelijker. Het duurt gemiddeld wel 2 uur voordat er een stof is gewoven voor een halsband in maat M!

Als er een groot aantal banden geweven zijn worden deze verstuurd naar de workshop. Hier worden de halsbanden in elkaar gezet. De halsband wordt gestanst uit het PU leer met een metalen stans. Als alle onderdelen van de halsband verzameld zijn worden de halsbanden in elkaar gezet met een industriële naaimachine. Er zit veel handwerk in de halsbanden en hierdoor is elke halsband uniek.

Met elke verkoop van een product bij de leverancier gaat er een percentage van de opbrengst naar zwerfhonden in Mexico. Zij helpen de honden aan te sterken en uiteindelijk om een nieuw thuis te vinden.

Meet Carmela

Op de foto hiernaast zie je Carmela zij is een van de vrouwen die de kleurrijke geweven banden voor de halsbanden maakt. Ze weeft alle patronen met haar handen in de mooiste kleurcombinaties. Het weven van deze patronen doet ze, zoals je ziet, met veel plezier!

Carmela leefde op straat en verkocht de geweven banden als armbanden aan toeristen op het strand in Chiapas. De leverancier waar wij de halsbanden laten maken, heeft Carmela gered. Toen ze haar tegen kwamen op het strand hebben ze haar een baan aangeboden om de banden te maken voor een vast loon per week. Hiermee verdient ze voldoende om haar gezin te onderhouden, in tegenstelling van tot wat ze op straat verdiende.

De workshop van Wilbert

Wilbert

Wilbert, leeft in een klein drop rondom Mexico stad, dit dorp heeft 200 inwoners. Hij heeft daar een eigen workshop. Hierin maakte hij customized leren schoenen op maat van de klant. Door de enorme opkomst van grote bedrijven dreigde Wilbert failliet te gaan. Op dat moment contacteerde onze leverancier Wilbert. En nu maakt Wilbert in zijn workshop de halsbanden. Door de samenwerking kan Wilbert zijn workshop behouden maar andere werkzaamheden uitvoeren, namelijk halsbanden maken! Sinds 2017 is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van het leer en de maak van de halsbanden en riemen.
Lees hier verder…