Een halsband of een tuigje?

Wanneer je gaat wandelen met je hond is het van belang dat jouw hond een passend tuigje of halsband heeft. Maar wat is nou beter voor jouw hond? Een halsband of een tuigje? Beide hebben hun voor- en nadelen. Lees snel verder om er achter te komen wat voor jouw hond geschikt is. 

Wandelen met een en halsband of een tuigje?

Het doel van een halsband of een tuigje in combinatie met een riem is natuurlijk hetzelfde; het zorgt ervoor dat jij de leiding hebt over jouw hond tijdens het wandelen. Sommige honden lopen altijd netjes naast hun baasje en sommige trekken wat meer dan de ander. Laten we voorop stellen dat het trekken van een hond niet minder wordt door de keuze om een halsband of tuigje te dragen. Dit kan voornamelijk opgelost worden door goede training van je hond. Het feit blijft dat er altijd druk uitgeoefend wordt op de plekken waar de halsband of een tuigje zich bevind op het lichaam van de hond. 
 

Voor- en nadelen van een tuigje

De druk bij het dragen van een tuigje wordt verdeeld over verschillende plekken over het lichaam van de hond. Hierdoor kan de hond de impact van een trek aan zijn riem beter opvangen. De druk op zijn hals wordt verdeeld en hierdoor is er dus minder kans op schade. Het is van groot belang dat een tuigje de goede maat heeft voor jouw hond wanneer dit niet zo is kan dit een namelijk een groot nadeel zijn tijdens het dragen. Wanneer een hond het tuigje niet op de juiste manier of maat draagt kan dit irritatie, schuring of zelfs wondjes veroorzaken. Kies dus altijd zorgvuldig de maat van jouw tuigje. Ben je benieuwd naar de maten van onze tuigjes? Op deze pagina lees je welke maten van belang zijn voor de keuze van de maat. 

Hondentuigje

Voor- en nadelen van een halsband

Omdat een halsband alleen bevestigd wordt om de hals van een hond heeft deze hierdoor meer bewegingsvrijheid en is het gebied wat wrijving kan ontstaan op de vacht kleiner dan bij een tuigje. Daarnaast is het omdoen van alleen een halsband natuurlijk gemakkelijker dan een tuigje bevestigen bij je hond. Echter is de hals/nek van een hond een zeer gevoelige plek, hier bevinden zich natuurlijk onder andere de luchtpijn, nekwervels en de slokdarm. Dit zijn punten die belast worden tijdens het een ruk aan de halsband, wat wel eens gebeurd tijdens het wandelen. De druk ligt dan namelijk maar op 1 punt van het lichaam van de hond. Hierdoor neemt de kans op schade op de nek wervels toe wat op een latere leeftijd voor eventuele problemen kan opleveren. 

 

Ga jij voor een halsband of tuigje?

Lees hier verder...

unieke hondencadeau's

Cadeautjes voor je hond

Honden zijn jullie beste vriendjes, met hun onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit geven ze ons een soort troost die heel moeilijk ergens anders te vinden is. Daarom zijn onze lieve viervoeters een cadeautje waard.

Verder lezen »

De leukste herfst met jouw hond!

Een nieuw seizoen breekt aan, de zon en hoge temperaturen maken plaats voor regenachtige en koudere dagen. De groene blaadjes maken plaats voor een bruin kleurenpallet en de thee wordt weer ons favoriete warme drankje. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel somber maar de herfst is een prachtig seizoen! We nemen je mee in wat de herfst zo mooi en leuk maakt en hoe jij er het beste seizoen samen met je hond van kan maken!

Verder lezen »
hondenbandana

Bandana madnesss!

Onze halsbanden zijn sterk en kleurrijk, om deze zo lang mogelijk zo te houden vertellen we je graag hoe je deze het beste schoonhoudt!

Verder lezen »